Muziek&Moois


Essence of cat

Het afstudeerproject van Omer Ben David voor de Bezalel Art Academy in Jeruzalem. De maker omschrijft zijn video als 'an atmospheric and vague, painterly animated short that envisions a view upon an old house cat who bids farewell to his home in his final moments.' Ik vind het adembenemend mooi.


Jazz act

Oudejaarsavond 2011 in de Lubéron. Geen conférences, geen vuurwerk, een bescheiden hoeveelheid bubbels, en eigenlijk waren we best wel rozig - we hadden 's middags bij 2 granden boven nul een enorme brandstapel gemaakt van dorre takken en droog eikenloof en daar het oude jaar ritueel op verbrand. Maar de Nederlandse tradities van opblijven tot middernacht zit diep, dus hielden we elkaar wakker met herinneringen aan cabaret-acts en zochten er op YouTube de video's bij. Mijn keus was de Jazz Act van de heren van Jiskefet. Ik vind 'm nog altijd erg grappig, misschien omdat de locatie me erg doet denken aan jazz kelder 'De Groene Kalebas', waar ik, zeer tegen de zin van mijn moeder (en dus stiekem) heel wat uren heb doorgebracht.


Idan Raichl

Af en toe denk ik terug aan mijn tijd als hoofdredacteur van de zeer succesvolle  nieuwswebsite joods punt nl, waaraan eind maart 2007 na 5 jaar keihard werken een abrupt einde kwam. Het laatste jaar deelde ik het kantoor aan het Rapenburg met collega Daniëlle, toen kakelverse doctoranda Hebreeuwse taal- en letterkunde (en heel erg níet bezig met internet). We konden het van meet af aan prima vinden met elkaar, werkten prima samen en hadden vaak de Israëlische radiozender Galhalatz aan staan. Daniëllush had in Jeruzalem gestudeerd (ze schreef daarover in haar boek Dansen in een dode stad) en haar afstudeerscriptie geschreven over Israëlische popmuziek, dus kon veel van de liedjes meezingen. Voor mij was het een muzikale ontdekkingsreis met The Idan Raichl Project als grote vondst.
Hier is het nummer 'In de dromen van andere mensen' (Be chalomot sjel acheriem).

Anouar Brahem

Mijn middelbareschoolvriendin Erna, die ik een kleine anderhalf jaar geleden terugvond op Facebook, na meer na 40 jaar!, zette me op het spoor van de Frans-Tunesische musicus Anouar Brahem. Op YouTube is veel van hem te vinden, maar 'Déja la nuit' is wat Erna op haar Facebook zette. Koptelefoon op en naar buiten staren...


Kippenvel op zondagochtend

Ik luister op zondagochtend graag naar 'Anne op zondag' op RTVNH - ze draait vaak van die lekkere, van gouwe tot heel ouwe, mij dierbare muziek. Maar nu net viel ik, tussen de ontbijtmaakhandelingen door, in een liedje van Herman van Veen dat ik nog nooit had gehoord (ik ben niet zo enorme fan van hem). 
'Voor Marie Louise', heet het, prachtig melancholisch en ontroerend. Warme liefhebbende armen in muziek gevat, en daar zijn mijn waterlanders niet tegen bestand. 


Fantasia

Jeugdsentiment… als kind heb ik Walt Disney's muziekfilm Fantasia, gemaakt in 1940, een paar keer gezien en heb 'm op video, maar ik was de film eerlijk gezegd een beetje vergeten, tot een oud-kookworkshopleerling een fragment ervan op Facebook zette. En van het een komt het ander: op YouTube vond ik The Rite of Spring uit Fantasia. In 22 minuten het verhaal van het ontstaan van het heelal en het leven op aarde…


Leopold Stokowski (1882-1977) dirigeert het Philadelphia Orchestra.

(Op het YouTube channel van Schnorkie27 staan nog meer fragmenten uit Fantasia)

Crazy Xmas song

We doen weliswaar niet aan kerstmis dit jaar, maar een bizar kerstliedje wil er toch wel in. Happy holidays, y'all!


It's a wonderful world

Sir David Attenborough doet zijn eigen versie van 'It's a wonderful world'


Weightless

Onze vriendin, actrice en zangeres Wynn Heliczer zette een prachtige YouTube video op haar Facebook. Ik had nooit van de Zweedse zangeres Erika Janunger gehoord, maar was wel meteen gegrepen door de beelden en de muziek.


Mad world

Teruggevonden in oud YouTube lijstje