Ik zoek een boek!

Een kookboek, om precies te zijn, en wie mijn kookboekenkast wel eens met eigen ogen heeft gezien, weet dat het besluit om zo'n zoekactie te starten niet overhaast genomen mag worden. 

Het kwam allemaal door de foodswap, een leuk initiatief van Esmée (@Esfactory). Het is een soort semi-anonieme uitruil van zelfgemaakt en gekocht leuks en lekkers op eetgebied. Ik besloot een deel van mijn zuurdesem af te staan, en bedacht me dat ik met de rest wel eens iets anders wilde doen dan het overheerlijke, van @Levinebaktbrood geleerde zadenbrood dat ik al een paar keer had gebakken.
Maar wáár was toch dat éne broodboek… zilvergrijze slappe kaft, te groot voor een gewone boekenplank, geen idee meer van de exacte titel en heel lang niet meer in handen gehad. Spoorloos, in elk geval op de plekken waar ik het verwachtte te vinden.

En zo zat ik op mijn vrije vrijdag in wat wij 'de bibliotheek' noemen de onderste boekenplanken uit te mesten, in de vaste overtuiging dat dat buitenmodel boek daar dus móest staan. Nou, mooi niet dus.

Volgende stap: twitter. Behulpzame tweeps genoeg (bedankt, iedereen!), maar wat ik bedoelde was er niet bij. Het is natuurlijk ook geen doen om een boek te zoeken waarvan niet eens de ttitel bekend is. Ik ben hierdoor wél te weten gekomen dat vriendin @fonnetje in 1984 een boek over brood heeft gemaakt 'Broodvariaties'. Toch es naar vragen…Ondertussen had ik google erbijgehaald, via vrije associatie auteursnamen gevonden en een titel die wel eens de juiste zou kunnen zijn, en opeens: bingo! 

Een plaatje van de kaft in google/images leidde naar marktplaats.nl. Tegelijkertijd kwam via het onvolprezen twitter de tip om ook eens op boekwinkeltjes.nl te zoeken, en met de inmiddels gevonden auteursnaam had ik ook daar meteen beet. En De Slegte, filiaal Leeuwarden, heeft nog tweedehands één exemplaar van 'Het Broodmachine bakboek', geschreven door Jennie Shapter. Het probleem is nu: waar zal ik het bestellen.

Die beslissing werd nog lastiger toen bleek dat er inmiddels een verzameluitgave is die 'De Broodbijbel' heet, Jennie Shapters 'Het Broodmachine bakboek' en 'Brood' van Christine Ingram en Jennie Shapter in één band, en dat voor het luttele bedrag van nog geen 10 euri!Maar goed, dat zuurdesem staat dus in de koelkast alweer grote trek te hebben in een nieuw rondje voeding. En eigenlijk wil ik dit keer wat sneller klaar zijn, en de broodmachine gebruiken, en goede raad kost dus minstens € 9,95!

Ik ga maar eens experimenteren. Wie weet lukt het om met succes een zuurdesembroodje met walnoten te bakken in de broodmachine!
Wish me luck...

Dit is het bakplan:

220 ml lauw water
5 gram walnootolie
125 gram zuurdesem
350 g gebuilde tarwebloem
5 gram zout
5 gram suiker
5 gram droge gist
100 g gehakte walnoten

In deze volgorde in de vorm, stand 'normaal', en bij het piepje gaan de walnoten erbij.
Als het lukt komt er een foto, uiteraard!