Liefde voor sinaasappelen (en familie)

Al tijden hangt op de koelkast, tussen talloze andere knipsels, het recept voor een citrussalade met een pittig-zoete dressing, maar om een of andere reden kwam het er steeds maar niet van die te maken. Bizar eigenlijk, want als er íets is waar wij geen weerstand aan kunnen bieden zijn het de leden van de familie citrus sinensis - zelfs een plaatje van een doorgesneden sinaasappel doet ons het water in de mond lopen, zoals ik al eens schreef in het blogje Citrusgeluk.
We hebben dan ook eigenlijk altijd sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen in huis voor ons dagelijkse glas versgeperst sap. Maar zodra de buitentemperatuur de 18 graden nadert blijkt dat we niet de enigen zijn met een grote liefde voor citrusfruit. In de zomer scharen we ons bij half Nederland en wijde omstreken dat strijd levert tegen een niet aflatende toevloed van fruitvliegjes. 
Marjon slaat geregeld meerdere vliegjes in één klap, we zuigen ze op, gieten kokend water door de afvoer, lezen gretig hoe andere mensen ze bestrijden, maar uiteindelijk winnen ze toch. (Onze beste truc dit jaar: de afvoer van de gootsteen afsluiten, want daarin vermeerderen ze zich ook). Maar de allerbeste remedie was in feite de simpelste: tijdens de zomermaanden gekoeld sap uit fles in plaats van vers uit eigen keuken. De eerlijkheid gebied: ook wel erg gemakkelijk... Maar nu het voor de vliegjes alweer te koud is, gaat er als vanouds thuis geperst worden.

Én eindelijk heb ik ook die citrussalade gemaakt, omdat er al rode en witte grapefruits en handsinaasappelen in huis waren, en de granaatappel op de fruitschaal zijn THT begon te naderen. Die schil is trouwens zó hard dat zelfs de vlijmscherpe kaakjes (jaja, ik weet het, die hebben ze niet.  Of toch: speekselkliertjes hebben namelijk ze wél! ) van de fruitvliegjes er niet doorkomen...

Voor de dressing:

 • 2 el wittewijnazijn
 • 1 el granaatappelmelasse
 • 3 el honing
 • 1 tl sumac
 • 4 el olijfolie
 • zout en versgemalen groene peper
 • 1 klein rood pepertje, zaadjes verwijderd en heel fijn gesnipperd 


Voor de salade:

 • 2 handsinaasappels
 • 1 rode grapefruit
 • 1 witte grapefruit
 • 1 pomelo of sweetie (indien verkrijgbaar)
 • 1 rode ui, gepeld
 • verse munt, in reepjes gesneden
 • pitjes van 1 kleine granaatappel


 1. Snijd met een superscherp mes de schil van de vruchten, snijd restjes wit weg en snijd daarna de partjes uit de vliezen. Vang het sap op.
 2. Snijd de gepelde ui in de lengte doormidden en snijd er flinterdunne plakjes van 
 3. Verdeel de plakjes citrusfruit over vier bordjes, verdeel de ui en munt erover
 4. Klop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar, doe over in een flesje of ‘schudpotje’
 5. Voeg het achtergehouden sap bij de dressing, klop goed door en proef op smaak
 6. Verdeel de dressing over de salade
 7. Bestrooi tot slot met granaatappelpitjes


Je kunt granaatappelpitjes bij de grote grutter kopen, maar het is een fluitje van een cent als je het zelf doet zoals op deze YouTube video te zien is. Supersimpel en supersnel!

Trouwens, Drosophila melanogaster, de wetenschappelijke naam van het vermaledijde fruitvliegje, wordt al vele tientallen jaren gebruikt voor genetisch onderzoek. En goed beschouwd onder de microscoop is het ook nog best een mooi beestje… Maar ik ben blij dat ze weer voor een tijdje weg zijn!

Afhankelijk van de hoeveelheid verse rode peper in de dressing kun je de salade eten als voorafje of als dessert.

Winnend in deze ronde was het recept Orange Blossom Pannacotta with Pomegranate Liquid Centre, Cinnamon Crumble, Pistachio Praline and Pomegranate Syrup, waar Marjon en mij het water van in de mond liep, en waarvoor de juryleden nauwelijks woorden vnden, zó lekker vonden ze het. Een feesttoetje, voor als we er tijd voor hebben!