De wedstrijd

Ik val maar meteen met de deur in huis: wij willen jullie stem ronselen!
Maar ga eerst lezen, dan wordt vanzelf duidelijk waarom en waarvoor.

In september schreef ik een blogje over Marjons website Life as I see it, waar ze een groeiende verzameling foto’s onderbrengt in verschillende thema’s. Het fotoproject Lost Umbrellas, waar het allemaal mee begon, is onderdeel geworden van een groter geheel, dat ik jullie echt kan aanraden.

Foto’s maken kon en deed ze altijd al, maar koken hoorde, vond ze zelf, beslist niet tot haar talenten, en een hobby was het al helemaal niet.
Daar is, in eerste instantie door de nood en omstandigheden gedwongen, verandering in gekomen, en niet zo’n beetje ook. Ik durf zelfs te beweren dat koken een nieuwe liefde is geworden, waar ik, zonder een spoor van jaloezie, ten volle van geniet. 

Yotam Ottolenghi, heet hij, de nieuwe vlam. ‘Yotolenghi’ is een in Londen wonende en werkende, half Italiaanse, half Israëlische chef die het koken zonder (of met heel weinig) vlees tot grote hoogte heeft verheven. Wie hem niet kent: spoed je naar de boekwinkel en schaf Plenty MorePlenty, Ottolenghi Het kookboek of Jerusalem aan (in mijn volgorde), en je bent, net als wij, verkocht.

De Nederlandse vertaling van Plenty More verscheen aan het einde van de zomer en is, sinds het half september in huis is, het meest gebruikte kookboek. Marjon en ik koken ons, afwisselend, gerecht voor gerecht door het boek heen, en laten, voorlopig althans, de recepten waarin koolhydraten de hoofdrol spelen nog even buiten beschouwing. Er blijft nog zóveel over dat we voorlopig voort kunnen.

Een paar weken geleden had Marjon, mede geïnspireerd door een bezoek aan een Turkse groenteboer waar alle denkbare kleuren bietjes, wortels etc. in de schappen lagen, haar oog laten vallen op het recept Curry roasted root vegetables with lime leaves and juice (ik was zó ongeduldig dat ik de Engelse versie van het boek had gekocht) . Curry leaves zijn altijd in huis, diepgevroren, voor de benodigde kaffir lime leaves hebben we tegenwoordig een heuse plant op het balkon, en de rest van de ingrediënten is hier sowieso altijd in huis.

Als je de foto van Marjons Curry roasted root vegetables with lime leaves and juice ziet, begrijp je dat Marjon haar talent voor fotografie inmiddels ook inzet om allerlei, door haarzelf of anderen gekookt smakelijks vast te leggen. 


En toen verscheen op Facebook de oproep om deel te nemen aan de Kook & Win fotowedstrijd: 'Jouw lekkerste Ottolenghi’. Trots als ze is op deze foto, besloot ze hem in te sturen. Op dit moment staat hij op de eerste plaats, en het geweldig zijn als hij daar tot en met 7 november, de datum waarop de competitie sluit, zou kunnen blijven staan. 

Als jullie het ook een mooie foto vinden, dan kunnen jullie HIER je stem uitbrengen!