NAPA 2011

Daags voor de nationale pakjesavond 5 december  (waar wij, vanwege grote kinderen en nog geen kleinkinderen, niet aan doen) begon het al te gonzen: NAPA11 kwam eraan. Nationale AntiPakjesAvond 2011, 4 december, is verzonnen door fervent antipakjesenzakjesvoorvechtster Karin Luyten. Een geweldig initiatief waar hopelijk veel mensen gehoor aan geven, al was het maar voor één dag, om ook eens zónder door de levensmiddelenindustrie verzonnen smaken te koken.

Een zeker ongemakkelijk gevoel kan ik niet bedwingen - in mijn TV-dagen heb ik immers heel erg vaak met voorbedachte producten gewerkt. In die tijd was het nog helemaal geen gewoonte (ook bij mij niet) om de ingrediëntenopgave met aandacht te lezen. E-nummers en andere toevoegingen zeiden de meeste mensen niets. Dat eerlijk zelf gemaakt zoveel lekkerder smaakt en in veel gevallen nauwelijks meer werk is was destijds geen issue. Om er toch een beetje mee uit de voeten te kunnen werkte ik onder het motto 'If you can't beat them, join them', met de volle overtuiging dat ik, zonder de almachtige sponsor al te zeer tegen me in het harnas te jagen, consumenten zou kunnen leren dat ze zelfs met kant-en-klaar producten toch iets naar eigen smaak op tafel kunnen zetten. 

Maar ik weet uit eigen ervaring dat je heel erg uitgekeken raakt op wat anderen voor je verzinnen! Ik dans allang niet meer naar de pijpen van de food multinationals en hoef  mijn culinaire licht niet meer onder de korenmaat schijnen. 

Ik heb dit jaar aangehaakt bij de grote groep culinaire collega's die deelnemen aan de antipakjesweek van 28 november tot en met 4 december, ook wel Antipakjesestafette genaamd. 

Op Karin's website staan in vijf afleveringen de recepten die de deelnemers hebben ingebracht.

Mijn bijdrage, geplaatst op de derde NAPA-dag, is Kippastei met dragon en sinaasappel, een echte traditional uit eigen keuken die ik, vreemd genoeg, lang niet had gemaakt.