Kookheldin

Een privétweetgesprekje van medio november 2014: 'Weet je dat ik me nu pas realiseer dat anno 2015 mijn kookboek zo goed als het zelfde gaat heten als de jouwe in 1996.... #cirkelrond’. Afzender: @SusanAretz.
Ik antwoordde: 'Grappig! Welke van mijn 7?’ Suzan: 'Wat eten we vandaag?’, en ik: 'Ah ok! Leuk toch! Ik ben al verramsjt en alleen nog tweedehands te vinden :-)’ en Suzan weer: 'Lol. Ik vind het extra leuk omdat jouw kookprogr de eerste was waar ik vroeger naar keek. Noem het jeugdsentiment 😉’. 

Susan hield haar fans en volgers op Facebook en Twitter op de hoogte van de voortgang, kookte en fotografeerde de recepten voor het boek, foodblogde voor de pagina VROUW in de Telegraaf, werkte aan haar website Smulpaapje (ga daar zeker even kijken, een geweldig en succesvol project!) en bereidde tussen de bedrijven door ook nog haar huwelijk met Jasper voor en brengt haar adagium dagelijks in de praktijk: ze is het levende bewijs dat ‘geen tijd’ geen excuus is om niet lekker te eten. 

Begin april lag de uitnodiging voor de feestelijke presentatie van Susans boek in de digitale brievenbus, en begon ik me te verheugen om mijn boektitelgenoot met eigen ogen te kunnen bekijken. Op vrijdag 17 april werd Wat eten we vandaag? 100+ familierecepten voor grote en kleine smulpaapjes in Rotterdam, in aanwezigheid van familie en culinaire en andere vrienden, feestelijk gepresenteerd. Op de foto wordt Susan geflankeerd door twee collega-kookboekmaaksters: Annemieke Dubbeldeman (Vegatopia) en Marleen van Es (Eten uit de volkstuin)

 'Wat Eten We Vandaag’ lijkt op het eerste gezicht op vele andere kookboeken, maar schijn bedriegt: het is een heel persoonlijk kookboek, in toon en tekst en in foto’s.
Susan koos bovendien een interessante insteek voor de verzameling recepten, en daarbij is efficiëntie het sleutelwoord. De ruim 100 recepten zijn verdeeld over 16 weekmenus en een aantal extraatjes voor de momenten waarop er meer tijd is om in de keuken te staan. Ze zijn elk voorzien van boodschappenlijstjes en een lijstje om de voorraadkast mee te checken. ‘Eén keer inkopen, minimale verspilling, maximaal resultaat.’ . Het boek volgt de seizoenen: ’Seizoensproducten zijn op dat moment het lekkerst, volop verkrijgbaar en daardoor ook het best betaalbaar’, schrijft ze in haar inleiding
.

Het vlechtjesmeisje op de kaft is Meike, de dochter van Susan en Jasper. Ze loopt als een rode draad door het boek: elk recept waarbij een blauw hartje met een grote M erin staat is een van Meikes favorieten. Dat hartje ontbreekt bij de ultieme brownies, maar wie díe een keer heeft geproefd hoeft nooit meer andere. Ze zijn echt ‘voor grote én kleine smulpaapjes’. 

Schrik niet van de hoeveelheid boter en suiker: het eindresultaat is knapperig van buiten, supersmeuïg van binnen. En je hóeft ze natuurlijk niet in je eentje op te eten (of wel, maar dan niet achter elkaar…)

  • 250 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 60 g goede kwaliteit cacaopoeder
  • 500 g suiker
  • 100 g walnoten
  • 100 g pecannoten
  • 200 g donkere chocola met een cacaogehalte van minimaal 70%), in kleine stukjes
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • Browniebakblik van 20 cm bij 15 cm of een ovenschaal van ongeveer die maat, met bakpapier bekleed


  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (convectie)
  2. Smelt de roomboter in een grote pan op laag vuur, maar lat hem niet laten bruinen of bubbelen. 
  3. Meng  in een grote kom de bloem, cacaopoeder, suiker, noten en stukjes chocola.
  4. In een aparte kom klop je de eieren los met het vanille-extract.
  5. Doe het bloemmengsel bij de gesmolten boter en zet het vuur uit.; roer goed: de chocola zal deels al smelten door de warme boter. 
  6. Voeg dan het eimengsel toe en meng dit goed door het chocolademengsel.
  7. Giet het beslag in het browniebakblik, strijk de bovenkant glad en bak 50 minuten in de voorverwarmde oven
  8. En nu Susan aan het woord: Na 50 minuten haal je het blik uit de oven en nu komt het moeilijkste gedeelte: eraf blijven! Laat de brownies volledig afkoelen en zet ze ook nog eens minstens twee uur in de koelkast om op te stijven. Echt doen, want dat maakt het makkelijker om ze daarna in stukken te snijden.
  9. Til de brownies aan de uiteinden van het bakpapier uit het blik en snijd in stukke. Maak ze niet té groot, want dit zijn behoorlijk machtige brownies.
  10. Laat ze op kamertemperatuur komen voor je ze serveert.


Susan Aretz: Wat eten we vandaag? 100+ familierecepten voor grote én kleine smulpaapjes.
Houten: Spectrum 2015
ISBN: 9789000344345
Wie het boek bestelt via smulpaapje.nl krijgt een gesigneerd exemplaar thuisgestuurd!

Míjn Wat eten we vandaag? ging, met opdracht, mee naar de presentatie, en daar bleek dat Susan het tot mijn verbazing nog niet had. En toen ze me bedankte en me haar ‘kookheldin’ noemde was ik echt ontroerd.

Zeg nou zelf, dat is toch een hele eer voor iemand die een hele pagina heeft in het Groot Lexicon der bijna-vergeten Nederlanders

Deze 'Wat eten we vandaag?’  verscheen in 1996 bij Tirion en is alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Je kunt zoeken op titel of ISBN: 9789051216394.


De foto van Susan en mij werd gemaakt door fotografe en foodblogger Simone van den Berg.