Compromis in de keuken

Petra, de moeder van Emiel (op de foto is hij een maand of 8), wist wel wat goed was voor haar zoon: broccoli! En Emiel was er dol op, die schoffelde de beetgaar gekookte struikjes, waarvan hij de steeltjes stevig in zijn kleine handjes klemde, zó zijn mondje in. En ik keek met stijgende verbazing toe hoe in no time een complete stronk in het ventje verdween. Daar kon geen commercieel groentehapje uit een potje tegenop.

Ver voordat het begrip was uitgevonden maakte Petra dus al de ‘gezonde keus’, en gezonder groente dan broccoli schijnt niet te bestaan. Het groene broertje van de bloemkool is rijk is aan calcium, magnesium en kalium, vezels, vitamines en anti-oxidanten, en daarnaast gezegend met de meest uiteenlopende gezondheidsclaims, variërend van geheugenbevorderend, ouderdomsvertragend en kankervoorkomend. Een superfood, kortom, en in België vanwege die medicinale werking ook wel ‘pharmafood’ genoemd. Fascinerende materie, maar wat moet ík daarmee?

Ik vind broccoli namelijk niet lekker, tenminste niet als hij teveel naar zichzelf smaakt. En ik heb moeite met het mondgevoel van gegaarde broccoli; vandaar dat ik een romig broccolisoepje met blauwe kaas wél lekker vind.
Niet van broccoli houden in een wereld waar de meeste mensen er dol op zijn, is lastig, en helemaal als men met de beste bedoelingen, als betrof het zuurkool of spruitjes, me willen overtuigen van mijn ongelijk. 
Het zo populaire boomvormige groene bloemkooltje op een steeltje is in de keuken overigens heel gemakkelijk te vermijden, maar sinds groente op ons menu de belangrijkste plaats is gaan innemen, moest ik er toch aan geloven. En zo diepte ik uit de diepten van mijn culinaire geheugen een recept op dat het perfecte compromis vormt: kort gekookte, nog warme broccoli met een vinaigrette met warm hardgekookt ei. 

Lauwwarme broccolisalade

 • 750 g broccoli
 • 3 eieren
 • 6 el olijfolie
 • 1 el witte wijn
 • 1 el wittewijnazijn
 • 2 tl Dijon-mosterd
 • 1 tl zout
 • versgemalen zwarte peper


 1. Verdeel de broccoli in niet te kleine roosjes, bewaar de stronken voor een soepje
 2. Breng ruim water aan de kook, blancheer de broccoli 8 minuten, giet ze af in een vergiet en laat goed uitlekken
 3. Klop de olie, azijn, mosterd, zout en peper door elkaar tot een vinaigrette
 4. Kook, terwijl de broccoli in de pan zit, de eieren hard in ca. 8 minuten, laat ze schrikken onder de koude kraan en pel ze zo heet mogelijk
 5. Hak de eieren fijn met een groot mes, roer de eisnippers door de vinaigrette
 6. Leg de broccoli op een platte schaal, schep de vinaigrette erover

In NRC Handelsblad van 28 mei 2011 verscheen een boeiend artikel over broccoli als een van de voedingsmiddelen die onze darmen in conditie houden.