Niet-griezelige griesmeelpudding

Bij het opruimen van een keukenplank kwam ik mijn eerste 'eigen werk' tegen, uitgegeven in 1987. Het kookboekje 'Raya's radio recepten' - dat allitereert wel lekker, vond de uitgever - verscheen naar aanleiding van de kookpraatjes die ik tussen 1984 en 1986 deed voor de zaterdagse Tros Nieuwsshow. Het was vrijwel altijd vrijheid blijheid, ik kon zelf kiezen waar ik het over wilde hebben, zolang het maar een smakelijk verhaal plus niet te ingewikkeld recept was. 

Een paar getekende illustraties zwerven door het boekje dat braaf is ingedeeld met voor- en nagerecht en alles wat er tussen past. Het verkocht helemaal niet slecht maar ik belandde toch in de ramsj bij V&D - ik heb de laatste exemplaren* voor een habbekrats opgekocht en cadeau gegeven. Een van de recepten uit RRR is jaren later nog eens in de 5-Uurshow van RTL4  voorbijgekomen: een griesmeelpudding waarmee ik, optimist, presentatrice Catherine Keyl in één klap van haar griesmeelpuddingweerzin zou genezen. Nou, dat werd een faliekante mislukking, maar dat lag niet aan de pudding, volgens mij. 

Het recept was een paar jaar eerder het resultaat van een noodoplossing: een gerenommeerd en zeer door mij bewonderd culischrijfster en vriendin van een huisvriend kwam onverwacht eten, en het was mijn eer te na om haar een maaltijd zonder toetje voor te zetten. In huis was amandelgriesmeel en druivensap, krenten en crème de cassis, en een potje slagroom. 

Niet-griezelige griesmeelpudding

 • 2 eetlepels krenten
 • 4 el zwartebessenlikeur
 • 2 el amandelsnippers
 • 1 el fijne tafelsuiker
 • 5 dl rodedruivesap
 • 50 g amandelgriesmeel
 • 1,5 dl slagroom
 • 1 el poedersuiker

 1. Week de krenten een uurtje in de likeur
 2. Strooi de amandelsnippers in een koekenpan, strooi er de suiker over en laat omscheppend caramelliseren
 3. Spreid de amandelsnippers uit op een bakblik om te laten afkoelen 
 4. Breng het druivensap aan de kook, strooi er al roerende de griesmeel in
 5. Laat de griesmeel zachtjes gaarkoken, en roer af en toe om
 6. Roer de krenten met de likeur door de pudding en laat 15 minuten afkoelen
 7. Klop de slagroom stijf met poedersuiker en spatel door de lauwe pudding
 8. Laat de pudding opstijven in een met water omgespoelde vorm
 9. Stort de pudding op een schaal en garneer met de amandelsnippers.


En wat nou zo jammer is: Marjon houdt óók niet van griesmeelpudding…

*Ik kon het niet laten om mezelf even te googlen en zie: het boekje (ISBN 9003901600) is antiquarisch nog steeds te koop!