In geuren en kleuren

Er werd dit weekend eindelijk weer eens Indiaas gekookt in huize Raay&Marjon, een warmlopertje voor de kookworkshop op 23 februari, de eerste sinds ik met een gebroken knie in het ziekenhuis en vervolgens op de bank en in een rolstoel belandde.
Tien personen schuiven aan om kennis te maken met nieuwe geuren en smaken, de verhalen te horen achter de gebruikte ingrediënten en twee aan twee de vijf gerechten op het programma te koken. Het is altijd weer een verrassing dat alles min of meer gelijktijdig op tafel staat en het slot van de avond kan beginnen: het gezamenlijk opeten en napraten.

Voor de gelegenheid bakte Marjon naan, haar eigen versie van deze Indiase broodjes. Ze deed kalonji (zwart uienzaad) door het deeg en maanzaad, knoflook en zoutvlokken erop. 
Vrijdagavond aten we 
shahi korma, een kipgerecht dat een paar jaar geleden tijdens een uitzending van Masterchef UK door een professionele Indiase chef gekookt werd, en wij, op basis van wat we ons ervan herinnerden, wisten te reconstrueren. De milde, fluwelige cashewnotensaus kon het prima vinden met de naans.
Zaterdagavond bleken de naans ook prima te passen bij een 
sambar, een pittige soep van gepureerde gele linzen met groentes. Ik kookte de linzen in een lichte kippenbouillon, wat de smaak nog verdiepte. Maar met water en eventueel een groentebouillontablet gaat het ook prima. Wat dit gerecht speciaal maakt is het specerijenmengsel waar de soep zijn smaak aan ontleent. Zo’n masala een klein beetje werk, maar dan heb je wel voor weken voldoende in voorraad. 
Ik zet de Indiase benaming van de specerijen erbij, dat klinkt al exotisch voor je het geproefd hebt.

De verschillende soorten linzen behoren tot het standaardassortiment van de Hindoestaanse toko. Ze blijven lang goed, en wie eenmaal de smaak te pakken heeft (en dit bedoel ik letterlijk!) kan met zo’n basisvoorraadje een hele tijd toe!

Sambar masala

 • 10 sabut lal mirch (gedroogde Spaanse pepers
 • 2 el toor dhal (gele linzen), ongekookt
 • 2 el  urad dhal (zwarte linzen) ongekookt
 • 2 el masoor dhal (rode linzen), ongekookt
 • 2 el dhania (korianderzaad)
 • 1 el jeera (komijnzaad)
 • 2 tl kali mirch (zwarte peperkorrels)
 • 1 el rái (bruin mosterdzaad)
 • 1 el  methi (fenegriekzaad)
 • 2 el haldi  (geelwortel), gemalen


 1. Zet een kleine koekenpan met dikke bodem op het vuur, leg de pepers erin en laat ze al omschuddend 5 minuten roosteren, laat ze afkoelen
 2. Doe de linzen in de hete pan en rooster ze 5 minuten tot ze iets verkeuren, laat afkoelen op een bord
 3. Rooster nu de zaadjes in de hete pan tot de geur loskomt - pas op: komijn en mosterdzaad heeft de neiging te poppen!
 4. Roer er de geelwortel door en bak 1 minuut al omscheppend mee, laat afkoelen
 5. Maal alle geroosterde specerijen in een koffiemolen tot een fijn poeder
 6. Bewaar de masala in het donker in een goed sluitende jampot


Tip: ook lekker over frietjes of gebakken aardappels, als smaakgever voor een soep of groentesaus.