Kerstmis valt vroeg, dit jaar!

Zondag 2 december, om precies te zijn, de dag waarop Karin Luiten (@kokenmetkarin) de eerste openbare, niet-commerciële Antipakjesavond-matinee (op twitter bekend geworden als #apa12) organiseerde. Ruim dertig, voor hun liefhebberij kokende en bakkende vrouwen en mannen van alle leeftijden waren met een ruim assortiment homemade heerlijkheden naar Restaurant 15 getogen, waar tussen 12 en 16 uur bezoekers konden komen proeven, eten en kopen. Er waren oerlekkere oerpepernoten van , piccalilly, heady Irish Cream, hertenstoof, het altijd weer verslavend-lekkere margarita-ijs, echte Duitse adventskoekjes, worteltjes- en vooral de asperges met chocolade, warmvullende Iraanse wintersoep van @lotnote, unieke Ambrosia truffels, snert van @webtic, van de Kleinedingenbakker spannende minitaartjes per vier in een doosje verpakt, ter plekke gemaakte pasta, brownies, 'Reibekuchen' en pannenkoeken, Italiaanse 'taralli', verrukkelijk geurende kniepertjes, linzencurry met slakjes, te veel om op te noemen. Leuk dat velen het recept van hun gerecht op papier of zelfs per QR-code beschikbaar hadden gesteld. 
Wie op twitter zoekt op #apa12 vindt daar reacties en zelfs links naar recepten!

APA12 was ook een hartelijk weerzien met vele van de 'usual suspects', deelnemers én bezoekers die van een onpersoonlijke @pestaart+naam op twitter vrienden zijn geworden die we té weinig IHE/IRL* zien en spreken. We hebben het allemaal zo druk dat alle goede voornemens om elkaar snel weer te zien blijven steken in het planningstadium, en dan is zo'n gelegenheid als deze een geschenk! Waarvoor alle dank uitgaat naar @kokenmetkarin!

Voor onze bijdrage aan de culinaire feestvreugde gingen wij alvast in kerststemming met Boozy Christmas Cakes in twee maten, met lichtelijk drankzuchtige crème anglaise voor de liefhebber. Alles beeldig ingepakt en sfeervol uitgestald op onze roodgedekte tafel versierd met slingers, LED-kerstboompjes en lichtjes. 

De Christmas Cake is voor M en mij onze eerste en oudste gezamenlijke kersttraditie. De oerversie uit Nigella's Christmas kookboek is in de loop der jaren een eigen leven gaan leiden; voor de kleine cakes die we maakten voor APA12 moest het recept opnieuw aanzienlijk worden aangepast - een 'groot' recept kan immers niet zomaar 'in het klein' gebakken worden. Er werd dan ook volop testgebakken - nooit echt een straf, hooguit een beetje extra werk. 
Het fijne van dit recept is dat het niet al weken en weken voor kerst behoeft te worden gemaakt, al kan dat wel - door de grote hoeveelheid gestoofde gedroogde vruchten blijft hij wekenlang sappig. Mits goed ingepakt natuurlijk.

Zo'n zeer goed gevulde, donkere fruit cake vraagt gewoon om een beetje nattigheid, vandaar de crème anglaise, oftewel custard. Maar dan wel één 'with a kick', en daarvoor koos ik dit keer drambuie whiskylikeur. De deciliter die nog in het flesje zat bood een warm welkom aan de ingedroogde vanillestokjes die onderuit de doos met bakspul tevoorschijn kwamen. De likeur was al na een paar dagen van honinggeel naar warm diepbruin verkleurd en geurde verrukkelijk. Die hou ik erin!

Het recept voor mijn Boozy Custard:

  • Breng 3 dl slagroom aan de kook met het merg van 1 vanillestokje (leg het uitgeschraapte vanillestokje erbij!) en de zeer dun afgenomen schil van 1 sinaasappel. Laat 15 minuten op heel zacht vuur trekken.
  • Klop ondertussen 4 eidooiers met 60 gram suiker en 2 eetlepels honing licht schuimig
  • Klop een paar eetlepels van de hete slagroom door het eimengsel en schenk dat al kloppend bij de room
  • Blijf roeren tot de custard begint te binden - de saus moet de achterkant van een lepel bedekken zodanig dat je er met je vinger een streep in kunt trekken.
  • Roer op het laatst 2 eetlepels drambuie door de saus
  • Schenk de saus door een zeef in een gereedstaande kom (liefst op ijs)
  • Roer goed door om de saus snel af laten te koelen, leg er daarna een stuk vershoudfolie op om velvorming te voorkomen


* IHE - In Het Echt (dank aan @eetschrijver voor dit acroniem), IRL -In Real Life