Verrassingspakket

Het was een vrijdagochtend ergens in mei dat we voor het eerst een krat vol eerlijke heerlijkheden bezorgd kregen. Door De Krat, want zo heet de organisatie die in een steeds verder groeiende cirkel rondom Amsterdam verse producten thuis aflevert, alles ingekocht bij bio- en andere verantwoord werkende boeren, tuinders en  veehouders uit de streek. Zo min mogelijk dieselkilometers en geen dozenschuivers tussen het product en de consument, en dat proef je.

Ik weet nog goed dat bij het zien van die weelde in een simpel kratje mijn kookinspiratie onmiddellijk werd aangesproken: zoveel en zo kneiterverse groentes had ik in tijden niet in huis gehad! Sindsdien worden we om de week steevast heel blij van de altijd weer verrassende selectie producten. Behalve groenten en fruit zit er eieren en/of vlees of vis (vegetariërs krijgen kaas in plaats van vlees of vis) in en verrukkelijk afbakbrood van Menno, en soms ook nog een vruchtensap of iets jam-achtigs. Een grote verrassing was in juni de rucola. Wat een smaak had die!  Dat werd een pesto met pecorino en walnoten waar we het nóg wel eens over hebben.
Een pdf in de mail vertelt precies waar alles vandaan komt en levert receptideeën voor de producten. Neem nou palmkool (cavolo nero): dat is voor niet-groothandelswinkelaars vrijwel onverkrijgbaar, onbekend maakt onbemind en wat móet je ermee? (Ik verwerkte de palmkool in een risotto).

Uiteraard volgt de inhoud van de krat de seizoenen: de laatste paar keer kregen we savooiekool, aardperen, koolraap (oh gruwel…), stoofperen, schorseneren, maar gelukkig ook tomaten en minipaprika's, bonte bietjes én snijbiet, goudreinetten (de mijne verdwenen in de Karmozijnrode appeltaart). Kabocha en gewone oranje pompoen zaten er ook al bij - die kleine oranje verdween in de pompoensoep. Schillen hoeft niet eens bij die kleintjes. 

Oh, en die aardappels!
Heerlijk om daar 'fondant potatoes' van te maken, die doen precies wat het woord zegt: ze smelten op de tong!

'Smeltende aardappels' met rozemarijn

 • 600 g vastkokende aardappels
 • 3 eetlepels boter
 • 4 dl bouillon (kip, kalfs of groente)
 • 2 takjes rozemarijn
 • 2 tenen knoflook, gekneusd
 • grof zeezout en versgemalen peper

 1. Schil de aardappels en snijd ze in nette hockeyschijven van 4 cm dik
 2. Laat de boter smelten in een koekenpan, leg de aardappelschijven erin zodra het schuim begint weg te trekken, zet het vuur laag en laat de aardappels in ca. 15 minuten aan weerszijden kleur krijgen
 3. Schenk de bouillon in de pan en leg de knoflook en rozemarijn erbij
 4. Laat de aardappels in een half uurtje gaar worden en de bouillon inkoken 
 5. Schep af en toe wat bouillon over de aardappels
 6. De gare aardappels zijn goudbruin en een beetje krokant
 7. Bestrooi ze voor het opdienen met zout en peper