Wild wondertje in hartje Amsterdam

De verwezenlijking van onze droom van een huisje ergens buiten met een eigen tuin zal nog wel even op zich laten wachten, en daarom maken we in onze stenen omgeving in het centrum van de grote stad het beste van onze natuurbehoefte. Moesbalkonnetje met pepers en kruiden, rozen en kleurige bloeisels in potten en bakken, pindaslingers en ander vogelvoer op strategische plekken: het zijn lapmiddelen waaraan we het jaar rond groot genoegen beleven. 

Maar geluk komt soms op onverwachte plaatsen tevoorschijn, zoals bleek toen ik, ergens begin februari, met een slaperig hoofd ons ontbijtsapje stond te persen.

In een van de twee populieren in de binnentuin was ophef: twee kraaien, een koppel spreeuwen, een gaai en een halsbandparkiet vlogen opgewonden om de boom.
Eerst wat niet te goed te zien wat er aan de hand was, maar opeens zag ik het: een eekhoorn* snelde behendig de stam op en neer, achtervolgd door de vogels. Tijd om camera of verrekijker te pakken was er niet: het hele tafereel duurde nog geen minuut.

Een paar weken later was er opnieuw gedoe in en om de populier, maar dit keer waren we er wel op tijd bij. Door de verrekijker konden we niet alleen de eekhoorn (wij denken dat het een grijze is) zien, maar ook het gat in de boomstam waar de eekhoorn zijn wintervoorraad bewaart waar de vogels op azen. Marjon zette haar camera op maximale zoom en slaagde erin om wat foto's te maken.


Sindsdien houden we de boom goed in de gaten en zorgen dat de fototoestellen en kijker klaarliggen zodat we bij het kleinste beetje drukte ons plaatselijke wildlife wonder kunnen bekijken en vastleggen.
Is dat geluk of niet!

* Geen idee waar de eekhoorn vandaan gekomen is - de binnentuin is volledig van de omgeving afgesloten.