Wie wat bewaart heeft wat

De de recente (en vooralsnog vruchteloze) boekzoekactie (Ik zoek een boek!) heeft tot gevolg gehad dat er allerlei andere, jaren uit beeld verdwenen kookboeken tevoorschijn kwamen. Ik heb er een paar vergeten vintage juweeltjes  tussenuitgevist, met pakkende titels als Calvé's Recepten Boekje, een uitgave van Oliefabrieken Calvé-Delft (geen jaar van uitgave te vinden) en dagkookboek 2 door schrijfster Marianne Stuit in 1976 opgedragen aan Harmke, Willemijn en Ido.
Daar heb ik heel vroeger wel eens uit gekookt, o.a. de toen enorm exotische jambalaya, bedacht voor 13 december, met uitgesneden grapefruit vooraf en noten als toetje.

Grote vreugde ook toen Koken con Amore van Sofia (met een F!) Loren op zo'n onderste plank bleek te vertoeven - daarin staat een van mijn favoriete pastarecepten: Gnocchi met gorgonzola, geserveerd in een uitgeholde halve Parmezaanse kaas. Over dat boek (de Italiaanse titel luidt In cucina con amore) en de schrijfster staat op het blog Ciaotutti een leuk achtergrondverhaal, bleek toen ik het jaar van uitgave probeerde te achterhalen. De Italiaanse versie is uit 1971. Blijkbaar deed 'la Loren' het (nu als Sophia met PH op de cover) in 1998 nog eens dunnetjes over in Sophia Loren's Recipes & Memories. 


Er liggen nog meer vergeten kookboeken op mijn bureau: Strawberries, geschreven door Pamela Allardice en beeldig geïllustreerd door Simone Bennett, het tijdens een IACP conferentie in de VS door schrijver Robert Wemischer gesigneerde The Vivid Flavors Cookbook - International recipes, from Hot & Spicy to Smoky & Sweet en Sam Choy's Island Flavors - cook your way to paradise with more than 200 delicious recipes from Hawa'i's Master Chef, door de Amerikaanse chef Emeril Lagasse aanbevolen met 'Yum, I could eat this book!'. En: there's more where these came from', dus voorlopig heb ik materiaal genoeg.

Misschien wel de leukste vondst van deze ronde: een bundel met alle recepten uit de 39 afleveringen van Koken met *** in het seizoen 1994-1995. Historisch materiaal! Ik kookte voor dat programma 'op camera' voor 'De Makkelijke Maandag'. Het was het eerste seizoen met tweesterrenkok Cas Spijkers (1946-2011) als chef. Dat de eindredactie schrikbarend weinig notie had van receptuur opschrijven kon ik me niet herinneren, noch hóe dik de vinger van de sponsors in de pap was, in die tijd. Mijn arme Makkelijke Maandag was het afvalputje… Croma? Sausjes van Calvé? Kakelburgers?

Maar het was niet allemaal narigheid. Cas kookte regelmatig zijn twee sterren van de hemel. Van hem is het recept voor Gegratineerde aardbeien met oudhollandse likeur en zwarte bessensaus, uitgezonden in aflevering 23. Ik neem het over exact zoals het destijds is opgeschreven.

  • 1 cake
  • Hollandse likeur
  • 2 doosjes aardbeien
  • 3 eiwitten
  • 1 eidooier
  • 1 doosje zwarte bessen
  • kaneelpoeder
  • suiker


1 plak cake per persoon afsnijden. Besprenkelen met likeur. Maak de aardbeiden schoon en snijd ze in plakjes. Leg deze op de cake. Pureer de zwarte bessen met de kaneelpoeder, suiker en wat likeur. Klop de eiwitten stijf met de suiker. Roer er als laatste nog even snel een eidooier door. Schep dit over ineen spuitzak en spuit dit op de aardbeien. Gratineer dit even onder de grill bruin. Garneren met een takje mint.

Geen idee wat die 'Oudhollandse likeur' was. Misschien wel een van deze...