Appeltje tegen de dorst

Een paar weken geleden timmerde Wagamama, ter gelegenheid van de opening van het nieuwe filiaal aan de Amstelstraat, op Facebook flink aan de weg: met een mailtje kon een gratis maaltijd worden gewonnen. 'Dat doe ik', dacht ik, 'ik wint toch nooit iets, maar wie weet.'
Nou, dit keer zat het mee: niet alleen had ik deze keer beet, ik kon zelfs kiezen uit dag en tijdstip. Op maandag 12 december moesten we ons stipt om 1 uur melden, werden welkom geheten door meisje A, naar ons plekje gebracht door jongen B, bestelden bij meisje C en kregen onze gerechten van jongen D. In het arrangement zaten 2 drankjes, een gedeeld bijgerecht - wij kozen krokant gebakken inktvis met yuzu-chilidip, als hoofdgerecht een chilli beef ramen voor mij en shrimp teppan noodles voor M. en een uurtje later stonden we weer buiten. Ik ben meestal niet zo van zo'n Amerikaans concept, kan me nauwelijks voorstellen dat snelheid en efficiëntie niet ten koste gaan van de kwaliteit, maar dit eten was écht lekker. 
Na alle hartigheid hadden we best nog iets fris en/of zoets gewild, maar dat was niet inbegrepen in de uitnodiging en omdat tijdens de openingsactie zonder kassa wordt gewerkt, was iets extra's bestellen niet mogelijk. 

Daarom, voor als we vanavond toch nog trek hebben én nog steeds zin in wat zoets: mijn instanttoetje voor noodgevallen. Supersnel, supermakkelijk, superlekker, maar pas op: superheet!

Appeltje uit de oven

De hoeveelheden hoeven niet exact, ze hangen af van de maat van de appels

  • 4 niet te grote Cox d'Orange appels
  • 4 tl boter
  • 4 volle tl zwartebessen- of kersenjam
  • 4 tl lichtbruine basterdsuiker
  1. Was de appels goed af, boor de klokhuizen eruit,zet ze in passende ovenschaaltjes (souffleepotjes bijvoorbeeld)
  2. Trek langs de rand van het schaaltje met een puntig mesje een ondiepe horizontale kerf in de appel
  3. Duw eerst een theelepel boter* in het boorgat, schep daar de jam op en vul op met bruine suiker - die moet als een bergje bovenop liggen
  4. Bak de appeltjes in ca. 20 minuten bij 200° gaar. 
  5. Laat de appeltjes iets afkoelen, maar eet ze zo heet mogelijk, het stoofsap onderin het schaaltje is warm het lekkerst!

*Botertruukje: steek met de appelboor een cilindertje boter uit het pakje!

Er zijn mensen die er ook nog een bolletje vanille-ijs of wat crème fraîche erbij willen, maar voor mij hoeft dat niet eens.
Je kunt de jam opleuken met likeur, of de boter vermengen met wat amandelspijs, zolang de vulling al smeltend de appel maar smaak geeft!