Kouwe voeten, kouwe neus, en Marcus

M. en ik waren met vriendin A. naar de Pure Markt in het Amstelpark. 't Is een klein half uur fietsen bij ons vandaan maar A. bleek vanuit Oud-Zuid helemaal te voet te zijn gekomen, en was eerst nog op Begraafplaats Zorgvlied bij het graf van haar afgelopen zomer overleden man J. langsgegaan.
We hadden het koud, maar boven de voortreffelijke koffie van de mobiele espressobar kwamen onze neuzen weer op temperatuur. 
 
A. keek haar ogen uit - ze was nog niet eerder op de Pure Markt geweest - en inventariseerde waar ze op de terugweg wat zou kopen. Onder de 'bogracz' (heksenketel) met pörkolt (of was het toch goelasj?) van Lekkers uit Hongarije brandde een houtvuur, nog zo'n plekje om warm te worden - gewoon even in de buurt staan helpt al tegen het kleumen. Echt trek hadden we niet, na een copieus laat ontbijt.
Maar dan kom je bij de Hongaarse bubbels en weet je dat de Zilt en Zalig oesterbakfiets van Marcus de oesterman niet ver weg kan zijn. 

Verstandig als we waren hadden we eerst het hele eetgedeelte van de markt 'gedaan' voor we ons, gewapend met plastic flûtes Hongaarse prik, bij Marcus meldden, en toezagen hoe A., zeer ervaren 'gourmande', zich liet betoveren door diens verhalen over oesters, hun kweekmethode, herkomst, de rokjes, die als bij toverslag verschijnen onder het puntje van Marcus' oestermes, en de lippen van Mick Jagger die zich ook in de oesterschelpen blijken te bevinden. Fascinerend!


Ik laat me ook graag adviseren in welke volgorde de oesters moeten worden geproefd: vandaag kwamen we via de Gillardeaus, Belons en Fines de Normandie - wat is het toch spannend om al die verschillende smaken te zoeken en te vinden - bij de Tarbouriech (de 'blauwe kaas onder de oesters'), en gingen A. en ik voor de Ierse Tia Maraa, fijne kleine oesters, met een slokje whisky erachteraan in de lege schelp. 

Ik kan jullie verzekeren: bij zo'n warme ontvangst en zulke heerlijkheden vergeet je je kouwe voeten (en oesters kun je ook heel goed eten met handschoenen aan)! 

Wij hebben ons ingehouden met de aankopen:
2 soorten nougat van Nougatenzo en een allerliefst vogelvoergebeurtenisje voor op het balkon, dat met een grote zuignap op het raam geplakt moet worden. De kraamhouder verzekerde ons dat vogels razendsnel doorhebben dat die levensgevaarlijke kat bínnen voor het raam zit. 

Morgen eerst maar eens kwaliteitsvogelvoer kopen, en laat dan de kool- en pimpelmezen maar komen!