‘Shoarma' met bloemkool

Dit is het recept voor de gesmoorde Shoarma met bloemkool uit Honey & Co (met een paar kleine aanpassingen van onszelf in de bereiding). 

Onmisbaar in dit gerecht (en in vele andere in het boek): baharat, een hartige specerijenmix. Kant en klaar te koop, onder meer in de serie Original Spices van Jonny Boer, maar aan de hand van het recept van Sarit Packer gemakkelijk zelf te maken.

Als je van plan bent om vaker uit Honey & Co te koken, loont het beslist de moeite om de 14 ingrediënten die je nodig hebt voor baharat in huis te halen. Hele kardamonpeulen, kruidnagelen en nootmuskaat, venkel-, koriander- komijn- en mahlebzaadjes, gemalen witte peper, piment, gember, geelwortel en kaneel, grote kans dat je de meeste zelfs al in je kruidenrek hebt staan!


Het recept bestaat uit 3 delen: de bloemkool, het garnituur van gefruite uien en de tahindressing.

  • 1 middelgrote bloemkool, met de bladeren eraan
  • 2 el olijfolie
  • 3 el baharat 
  • 1 tl zeezout


Wrijf de bloemkool in met de olijfolie, strooi er de baharat en het zout over. Leg nu de bloemkool met bladeren en al in een passende pan en schenk er zoveel heet water bij dat de bladeren net onder water staan. Tip: schenk het water langs de wand van de pan, dan spoel je de specerijen er niet af. Laat de bloemkool in 1 à 1,5 uur bij 200º (hetelucht, anders 220º) gaar worden, en test de gaarheid met een satéprikker of dun mes. 

Wij vonden de aangegeven hoeheelheid water onvoldoende en voegden halverwege nog wat kokend water toe, en legden een stuk aluminiumfolie erover, om te voorkomen dat de specerijenkorst te donker zou worden.

  • Twee grote uien, samen ca. 300 gram, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 1 el olijfolie
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl suiker


Fruit de uiringen in hete olie zacht en goudbruin. Strooi er zout en suiker over en laat nog even karamelliseren.

  • 1 citroen, in tweeën gesneden
  • 125 g tahinpasta
  • mespunt zout
  • ruim 1 dl water


Roer in een kom het sap van 1 citroenhelft en het zout door de tahinpasta, schenk er al roerend het water bij, tot de dressing een romige structuur heeft.

Neem de gare bloemkool uit het water, snijd hem in dikke plakken, inclusief steel en bladeren.
Knijp de tweede citroenhelft over de bloemkool uit en schep er de gekaramelliseerde uitjes en tahindressing over.
Garneer met geroosterde pijnboompitjes en sumak (fijngemalen, diep-wijnrode zure besjes, bij iedere Marokkaanse en Turkse winkel te koop).

Sarit en Itamar adviseren knapperig plat brood erbij, dat lieten wij weg, en aten er kleine, knapperig gebakken worstjes bij.

Onze bloemkool was zó gaar dat hij uit elkaar viel. Voor de smaak maakte het niet uit, alleen minder fraai voor de presentatie.