Flitsvisite

Ze kwamen even op en neer uit Enschede, Simon en Bas, om in Amsterdam een heel belangrijke boodschap te komen doen: trouwringen!

Simon had al vooronderzoek gedaan terwijl Bas aan het werk was, en dus toog het aanstaand bruidspaar rechtstreeks naar een tamelijk exclusieve Amerikaanse juwelier om daar hun ‘wedding bands’ uit te kiezen. En daarna kwamen de blije mannen op de koffie. 

Wat doe je dan als moeder… Iets lekkers bakken natuurlijk! Maar het was wel zaterdagochtend, die we, als het kan, in grote luiheid doorbrengen. Snel in de kleren en boodschappen doen hoort niet in het heersende trage tempo, maar de voorraadkast zou wellicht uitkomst kunnen bieden. Dat moest ook wel, aangezien er nog maar één appel in huis was, en daarmee maak je nou eenmaal geen appeltaartje.

Inderdaad bleek in de conservenkast in dreigende vergetelheid een blik Delmonte abrikozen op sap te staan, nogal verstopt tussen nieuwere voorraad. Diepvriesroomboterbladerdeeg is hier altijd in huis, amandelmeel, een onmisbaar ingrediënt voor Marjons Mandarijnencake, idem, en suiker, boter, bloem en eieren vanzelfsprekend ook. Dat er in de vriezer ook nog een aangebroken doosje RaspberryMaxx frambozen bleek te staan maakte het plaatje compleet, want abrikozen, amandelen en frambozen, dat is 'a match made in heaven', en dus helemaal toepasselijk voor de gelegenheid.

Zo groeide onder mijn handen in een kwartiertje een vierpersoons Abrikozentaartje met frangipane.

 • 4 plakjes roomboterbladerdeeg
 • 60 g amandelmeel
 • 60 g zachte roomboter
 • 60 g fijne tafelsuiker
 • 1 el bloem
 • 1 ei
 • geraspte schil van 1/2 citroen
 • 1/2 blik abrikozen op sap, uitgelekt
 • handje diepgevroren frambozen

 1. Verwarm de oven voor op 200°.
 2. Bekleed een kleine pievorm met het bladerdeeg, prik de bodem in, druk met een vork een ribbeltje in de rand en zet koel weg
 3. Klop amandelmeel, boter, suiker, bloem, ei en geraspte citroenschil glad
 4. Strooi een eetlepel amandelmeel en 1 el bloem op de bodem van de vorm
 5. Schep de frangipane hierop. Het geeft niet als het niet helemaal gelijkmatig verdeeld is, tijdens het bakken spreid de frangipane zich vanzelf uit.
 6. Leg de abrikozen met de bolle kant omhoog op de frangipane, leg de frambozen tussen de abrikozen.
 7. Bak het taartje in 30 minuten tot de frangipane licht begint te kleuren.