In de bonen

Wij doen mee met de Bonenestafette. Op 4 en 5 november, om precies te zijn.
Met de wát?, zul je zeggen?

De Bonenestafette is een actie waarbij van 3 oktober t/m 10 november bonen worden gegeten, drie maaltijden per dag.
Het initiatief komt van de Bruinebonenbende. Die wordt gevormd door culinair historica Lizet Kruyf, culinair journalist Onno Kleyn en voedingsdeskundige Yneke Vocking.
Ze hebben zich ten doel gesteld peulvruchten weer in de belangstelling én op tafel te krijgen. Op een speelse manier, ondersteund door een informatierijke website. "Want", zegt Lizet, "peulvruchten zijn lekker, gezond, veelzijdig en betaalbaar. Zij horen van oudsher thuis in de Nederlandse eetcultuur, maar ze zijn geleidelijk uit beeld geraakt. En nu steeds meer mensen duurzamer  en minder vlees willen eten, verdienen peulvruchten een plaats in zo'n veranderend eetpatroon."

Lizet, Onno en Yneke wierven deelnemers voor de Bonenestafette via twitter en hun eigen social media kanalen, en wie zich aanmeldde werd van harte uitgenodigd voor het bonendiner op 2 oktober jl.. Een verrukkelijk en heel verrassend driegangen-bonendiner vormde de officiële aftrap voor de bonenestafette. 

De volgende dag al lag de lijst met deelnemers en data in de mail. Iedereen had officieel twee dagen toebedeeld gekregen. Maar ondertussen was een aantal mensen al begonnen. Zo'n charme-offensief als dit blijkt uitstekend en aanstekelijk te werken.

Wij aten al pikante black beans met gerookte paprika en chorizo (het mag, maar hoeft helemaal niet vegetarisch) - Onno benadrukte tijdens zijn openingsspeech dat bonen het gezondst zijn in combinatie met vet, en die invulling mag iedereen zelf zoeken.

Ik heb gelukkig nog even tijd om te verzinnen hoe ik op 'onze' dagen invulling ga geven aan het ontbijt waarin bonen een rol spelen. De opdracht laat voldoende ruimte voor eigen experimenten, dus ik denk dat ik ga proberen brood te bakken waarin kikkererwtenmeel verwerkt wodt. Als het lukt plaats ik het recept, uiteraard met foto's.

En tot het zover is, eten we gewoon een paar keer per week bonen, puur omdat ze lekker zijn!

Lees hier meer over de Bonenestafette.