Foodbuzz en culipraats

Talkin' Food is de alias van de Amsterdamse foodtrendwatcher en eetblogger Marjan Ippel, die al jaren haar kritische oren en ogen de kost geeft op het gebied van culipraats, het taaltje waarvan de inner circle van foodies zich bedient als het gaat over de nieuwste hypes en trends op eetgebied. Op haar blog talkinfood.nl is wekelijks een nieuw foodlingo te vinden, een woord dat niet-ingewijden in veel gevallen voor een raadsel zal plaatsen. Je vindt er Rosétiener, Jerusalem bagel, Ontbijtsoda, Mason jar en Flat white. En ook al líjken begrippen als dumpsuper en blikjesrestaurant duidelijk, er valt meer over te vertellen dan de gemiddelde creatieve geest kan verzinnen. 

Ook dit jaar organiseerde Talkin'Food, samen met foodnieuwssite Zestz, de Foodlingo en Fauxlingo Van Het Jaar Verkiezing.                                                                                                                                                                              Daarvoor werden vijf 'goeie' en vijf 'foute' foodlingo's gekozen waarop de lezers van talkinfood.nl, zestz.nl en de bijbehorende Facebookpagina's tot 19 november hun stem konden uitbrengen.
De jury, bestaande uit Ronald de Nijs, hoofdredacteur van Zestz, kookboekschrijver Bart van Olphen en Marjan Ippel zelf, maakten de voorselectie, de uitslag werd bekend gemaakt op 21 november op een knusse bijeenkomst in kookbenodigdhedenwinkel Duikelman.  Daar werden de aanwezigen getracteerd op Lambrusco (een lange tijd niet voor niets verguisde en vergeten rode schuimwijn met een relatief laag alcoholgehalte, maar nu weer zeer salon- en strandfähig) en drie smaken gourmetpopcorn, de premium variant van de weeïge bioscoopsnack bij uitstek. Inderdaad: beide onvervalste Foodlingo-producten.

Over het Foodlingo van 2014 bleken de publieks- en beroepsjury het unaniem eens: dat werd ‘Bakboek'.
Dat woord staat voor een trend die in 2014 de toon zet in alle boekhandels waar kookboeken verkocht worden, mede onder invloed van tv-programma's als Heel Holland Bakt, Bake My Day, de bakdemonstraties van pâtissier Rudolph van Veen op 24Kitchen en The Great British Bake-Off op BBC. Het Fauxlingo van het jaar 2014 was volgens het publiek het '1-euro-ontbijtje' (dat trouwens onlangs gezelschap heeft gekregen van de 2-euro-lunch en het 3-euro-diner, serieus!); voor de jury ging het begrip ‘zorgei'* met de twijfelachtige eer strijken. 

Tegelijk met de bekendmaking van het Foodlingo 2014 werd het culinaire trendwoordenboek 'Foodlingo Bijbel' gepresenteerd, een selectie uit de 337 foodlingo’s op talkingfood.nl, fraai vormgegeven door grafisch ontwerpster Natasha Tastachova.

'Haute Foodlingo' noemt de schrijfster de 110 woorden en begrippen die in haar bijbel worden behandeld, van Affogato tot Zevenblad. Wie wil weten waarom deze woorden zijn opgenomen en vooral: wat ze betekenen, moet dit onmisbare naslagwerkje zeker aanschaffen: voor 15 euri heb je een hoop lol én kennis in handen! 

Al bladerend in de Foodlingo Bijbel kwam ik Pulled pork tegen. Hé, dat ken ik! Sterker nog: we eten het met enige regelmaat. We serveerden het in maart als stevige lunch bij de verhuizing van zoon Simon en schoonzoon Bas van Enschede naar Deventer. Half december verkassen ze weer, nu van Deventer naar Amsterdam, en de volgende bestelling voor de catering is al gedaan: gráág weer die heerlijke Pulled Pork, met harde broodjes! In de Foodlingo Bijbel staat op pagina 170 precies wat het is, het recept staat hier (met dank aan vriendin Didi van Bijzonder Spaans voor het basisrecept). 

* ‘Zorgeieren' worden geproduceerd op zorgboerderij Wienes uit Hegelsom, waar mensen met een verstandelijke beperking, 'hulpboeren' genoemd, meehelpen. Ze worden verkocht bij de Jumbo.