Restjesverwerking

Ik kook regelmatig 'op voorraad', om te zorgen dat M. behoorlijk en lekker eten heeft tijdens haar avonddiensten in het ziekenhuis. Maar dat is ook een kwestie van timing: soms lukt het gewoon niet, omdat de ingrediënten of gerechten zich simpelweg niet lenen voor wat wij 'het avonddiensthapje' noemen, en dan hebben we restjes - wat dus iets heel anders is dan kliekjes.

Inspectie van de groentela en de rest van de koelkast leverde laatst het volgende op: een halve rauwe Hollandse bloemkool, 3 in schil gekookte aardappels (overgehouden na de aïolimaaltijd), 4 takjes peterselie, 1/2 portie aardappelpuree met truffel (ja sorry…), in de uienbak heel veel roze uien (bestemd voor de Undergroundboerenmarkt die ik vanwege griep niet kon doen), 5 plakjes rookkaas, erfenisje van de huisoppas, 1 dl slagroom die de uiterste houdbaarheidsdatum nét had overschreden en in de vriezer een liter runderbouillon die er dringend uit moest om plaats te maken voor nieuwe voorraad. 

En zo aten we een stevige bloemkool-aardappelmaaltijdsoep - de eenvoud zelve, en echt lekker! 

Het recept? Kook in de bouillon 1 in stukken gesneden ui, 2 tenen knoflook, de halve bloemkool in stukjes 6 minuten. Doe dan de gekookte aardappels in stukjes erbij, laat koken tot de bloemkool nét gaar is. Doe de in stukjes gesneden kaas, de slagroom en de toefjes peterselie en 2 theelepels Dijonmosterd erbij,  zet de staafmixer in de pan en pureer de soep tot een romige dikke massa met groene vlekjes. (De aardappelpuree zorgde voor een mooie binding). Garneer naar believen met meer peterselie.

En het grappige is: deze restjesverwerking leverde zelfs nog een aanzienlijk kliekje op: net genoeg om later deze week als voorafje te dienen!