China! 

Een week geleden, 4 oktober, zijn we geland, zijn we terug van heel lang en heel ver weg geweest, en nu pas heb ik het gevoel dat ik écht weer thuis ben. Dagenlang was ik vooral bezig met 'vorige week om deze tijd', en dan kwam er weer een herinnering boven aan China. 

Ondertussen bevocht ik de moeder aller jetlags én de moeder aller verkoudheden - een venijnig Chinees draakje van een virus dat zich al dagen voor vertrek met veel niezen kenbaar maakte, maar door ons werd afgedaan als allergie voor onbekende pollen. In Zuid-China is het namelijk nog volop mediterraan zomers weer en staat nog van alles in bloei. Marjon had niet eens de kans om te wennen aan het Hollandse klimaat en de andere tijdzone: de dag na thuiskomst stonden alweer drie nachtdiensten op het rooster. Ze heeft het overleefd, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

En toch verdwijnt dat allemaal op het moment dat we in onze kersverse herinneringen duiken, want ons Chinese avontuur was in elk opzicht een wereldreis, en niet alleen omdat we letterlijk van de ene kant van de globe naar de andere zijn gevlogen. 

Alles wat ik in eerdere blogs noemde dat we zouden gaan zien - we hadden een zeer goed gevuld reisprogramma - hebben we gezien, geroken, aangeraakt, geproefd en met hart en ziel ervaren. Daarvan getuigen de vele duizenden (!) foto's - is het echt waar? Ja, weet je nog hoe…, dat…, en toen we...

Beijing: Bei Hai park met de 17e-eeuwse witte dagoba op het Jade-eiland, een oase van rust

Marjon en ik maakten samen het reisblog Chinatravellers. Dankzij de wifi in de hotels waar we verbleven konden we dagelijks nieuwe tekst en foto's uploaden en konden de thuisblijvers (die allemaal enorm hadden meegeleefd met de voorbereidingen), onze belevenissen volgen. Voor onszelf was het vooral een dagboek, zodat we zo min mogelijk zouden vergeten. Want was wás het overweldigend veel…

Ons reisdagboek krijgt natuurlijk een plek in het Reisboek op dit blog, geïllustreerd met meer foto's dan we op Chinatravellers kwijt konden. In omgekeerde volgorde, zodat er uiteindelijk een samenhangend en chronologisch verhaal ontstaat.