Zomertje

Een mens kan nog niet één weekje van huis zijn of in Nederland blijkt de herfst de deur uit te zijn gejaagd. Er lag een onvervalst zomertje in de aanslag. Jas aan de kapstok, sokken in de kast, en met blote ledematen de deur uit!

Een voorproefje hadden we rondom Hemelvaartsdag al gehad in de Périgord vert, waar schoonzus en zwager sinds een half jaar de gelukkige bezitters zijn van een fermette annex gîte in een hameau met drie huizen. Groen, bloemen, vogels, vlinders, kniehoog gras dat dringend gemaaid diende te worden, echte stilte en fluweeldonkere avonden met Venus en Jupiter als eerste herauten van de nacht. Buiten lunchen met uitzicht op een graanveld en de weidende schapen van buurman Marc, buiten dineren terwijl de zon achter de bosrand verdwijnt in een veelheid van tinten lila, roze, oranje en mauve, en voor het slapengaan nog even zitten op het bankje voor de gîte, terwijl de kerkuil spookachtig schreeuwend onzichtbaar achter de bomen rondvliegt en de nachtegaal zijn hartje uit zijn zoetgevooisde keeltje zingt... En dat een week lang!

Thuis wachtte de werkroutine-plus: M na 6 weken weer aan de slag in het ziekenhuis, zij het met enigszins aangepaste taken, en voor mij lag er een leuke Russische klus met het Nederlands Kamerkoor, naast de gebruikelijke wekelijkse werkzaamheid voor Crescas.

En dan ook nog de dagelijkse vraag 'wat eten we vandaag?' in combinatie met een serieus gemeend voornemen om toch echt die overtollige kilo's kwijt te gaan raken… Een antwoord daarop vind ik een stuk simpeler als het lekker weer is en salades en gekoelde soepjes me oneindig veel beter smaken dan warm eten.

Dus wat moest ik in hemelsnaam met die raapstelen die vrijdagochtend in onze tweewekelijkse @dekrat bleken te zitten? Geen stamppot in elk geval (zie boven), als salade zag ik er ook niet zoveel in, maar verwerkt tot een koud soepje, misschien? 

De geraadpleegde culitweeps hadden er geen goed antwoord op. Misschien moest koude raapstelensoep nog worden uitgevonden? Met één bosje raapstelen bij de hand was het zaak dat het experiment in één keer zou slagen. We aten er twee dagen van, buiten op het balkon, omringd door een zee van bloemen. Experiment geslaagd, en voor herhaling vatbaar!

Koude raapstelensoep

 • 1 ui, gesnipperd
 • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
 • 1 tl geraspte gemberwortel
 • 1 stengel bleekselderij in kleine blokjes
 • 1 el olijfolie
 • 7 dl groentebouillon (blokje of kuipje)
 • 1 bos raapstelen, goed gewassen, worteltjes eraf
 • 2 el kruidenroomkaas
 • versgemalen witte peper

 1. Stoof de ui, knoflook, gember en bleekselderij 10 minuten in de olijfolie
 2. Schenk er de bouillon bij, laat 5 minuten zachtjes koken
 3. Snijd de raapstelen iets kleiner, roer ze door de hete soep
 4. Laat 5 minuten (niet langer!) meekoken, zet daarna het vuur uit
 5. Roer de roomkaas erdoor en laat de soep afkoelen
 6. Pureer de soep met staafmixer of blender, wrijf hem door een zeef
 7. Breng op smaak met peper en bewaar de soep in de koelkast tot gebruik

Ik maakte nog een garnituurtje van uitgelekte yoghurt met wat mierikswortel erdoor - wat pit en een mild 'zuurtje' komt de smaak zeer ten goede!