13 maart Vluchten kan niet meer

Waar moet je nog naar toe vluchten als je al gevlucht bent en alles achter hebt moeten laten? Als je eerst, in het gunstigste geval, strandt op een Grieks eiland, en daarna op de klippen loopt van het ‘beschaafde’ Europa, waar de ontelbare oorlogsvluchtelingen uit het verwoeste Syrië veiligheid dachten te vinden en de kans op een nieuw leven zonder bommen en geweren? Maar waar hoge hekken, prikkeldraadversperringen en soldaten de hun opgedragen taak om geen levende ziel door te laten, ogenschijnlijk onaangedaan uitvoeren? 

Terwijl de hoogwaardige bekleders in Brussel even vertwijfeld als vruchteloos  proberen alle kolen en geiten van de EU-lidstaten te sparen, komt de regen in de grensgebieden in Griekenland en Turkije met bakken uit de hemel. 

Macedonië sluit grens volledig voor illegale migranten kopt nu.nl op 9 maart en citeert Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, die, na haar bezoek aan de Grieks-Macedonische grens, de situatie waarin duizenden vluchtelingen zich momenteel ophouden als 'beschamend voor Europa’.

Hoezo 'illegale migranten'? Als je je het vege lijf redt uit een gebied waar geen enkele wet meer geldt, waar de geboden van een vaag opperwezen en meedogenloze krijgsheren fanatiek worden uitgevoerd door zwaarbewapende mannen in uniformen?

'Vluchten kan niet meer, ik zou niet weten waarnaartoe’, schrijft Annie M.G. Schmidt in haar beroemde liedje. En ondertussen wordt de realiteit waarover ze in 1971 schreef en Frans Halsema en Jenny Arean in 1975 zongen, opnieuw beangstigend actueel. 

Het enige lichtpuntje is dat de vlinderstand in Nederland zich lijkt te herstellen, vertelt Vroege Vogels me terwijl ik dit stukje zit te tikken.
Hoewel de monarchvlinders, befaamde migranten die jaarlijks in vier of vijf generaties 4500 kilometer afleggen tussen Canada en de VS en Mexico, dit jaar onderweg zwaar te lijden hebben van het slechte weer en het verlies van gebied waar ze kunnen overleven tijdens hun epische trektocht. Ik onthoud me wijselijk van enige vergelijking.