21 maart Over paashazen en voorjaarseitjes

Hoe erg is het dat op de voorkant van de folder van de HEMA het woord ‘Pasen’ ontbreekt? Volgens één van de vele heersende meningen is dit de zoveelste 'knieval om andersgelovigen niet voor het hoofd te stoten', wéér een aanval op ‘onze tradities’, en 'het begin van het einde van de judaeo-christelijke waarden’ die in Nederland altijd hebben gegolden.Nou wil het geval dat Pasen heel wat van de bladzijden van die folder domineert, en dat matses en kosjere wijn ook echt niet in het verdomhoekje zijn gezet, dus wat is er eigenlijk aan de hand? 

Is die om het minste of geringste opvlammende verontwaardiging te wijten aan een kort lontje? We stuiteren al tijden van de ene hype in de andere. Ik word er doodmoe van en haal mijn schouders op: het zal wel. Ik bewaar mijn heftige gevoelens voor zaken die er echt toe doen. Who cares of de Paashaas opeens voorjaarshaas is geworden die ‘verstopeieren' in zijn rugzakje heeft? 

Die Paashaas was trouwens helemaal niet zo’n lieverdje, getuige diverse middeleeuwse geschriften. De illustraties tonen een moordzuchtig dier dat het gemunt had op mens en dier, en wel raad wist met een bijl of een zwaard. 
Bijgeloof alom: wie een haas zag (en wie weet was dat wel een heks in vermomming) kon ongeluk verwachten, en in voorchristelijke tijden stond het dier symbool voor vruchtbaarheid en vleselijke lusten. 


De haas was de vaste metgezel van de Angelsaksische lente- en  vruchtbaarheidsgodin Osara, Eastra. Zíj schonk de sexy haas het vermogen om eieren te leggen in alle kleuren van de regenboog.

De missionarissen die in de 2e eeuw A.D. de noordelijke landen kwamen kerstenen, zagen dat het heidense lentefeest min of mee samenviel met Pasen, en wisten de vruchtbaarheidssymbolen om te buigen naar christelijke betekenis.

En Paaseieren? Het christendom had de Vastentijd bedacht, een periode waarin heel gematigd werd gegeten en eieren als voedsel verboden waren. Maar de kippen stopten niet met leggen, en het werd gewoonte om de eieren te koken of op een andere manier langer houdbaar te maken.

Ik denk niet dat de HEMA dit allemaal in overweging heeft genomen toen de folder werd gemaakt, maar met deze kennis gewapend zou niemand zich achtergesteld moeten voelen.
Ik vind het in ieder geval een verfrissende gedachte dat het heilige huis van Pasen op zo’n heidens fundament is gebouwd.