8 maart Powervrouwen

Terwijl er voor het weekend een grote opruiming gepland staat, waar heel veel dingen de toets van het gemist-zijn waarschinlijk niet zullen doorstaan, kan ik op Facebook, dankzij de ’Save’-optie, bewaren wat ik wil. En dat doe ik dan ook, en daarmee is mijn mapje ‘Saved’ inmiddels uitgegroeid tot een digitale schatkamer vol verrassingen. 

Veel van de artikelen, posts en video’s kan ik gebruiken voor de nieuwsbrief voor Crescas, mijn wekelijkse levenswerk. De rest is een allegaartje van onderwerpen waar ik graag meer van wil weten maar op het moment dat ik ze tegenkom, geen tijd voor heb. ‘Save now, read later’, zeg maar. 

Niet geheel toevallig passeerde op 8 maart, Internationale Vrouwendag, op History Buff het artikel 7 Badass Historical Women You Probably Didn't Learn About in School.

‘Badass', dat is een woord van na mijn tijd. Ik heb het moeten opzoeken om de precieze betekenis te achterhalen. Positief dus, ondanks de negatieve associatie?

Catherina de Grote is de enige die ik, als Europeaan, denk te kennen, en wat mij betreft schreeuwt dit lijstje om meer namen.

Ruth Bader Ginsburg, bijvoorbeeld, de tweede vrouw die in 1993 rechter werd van de Supreme Court in de VS. Joods en vrouw, in willekeurige volgorde, en op hoge leeftijd nog altijd badass: dan heb je de titel Notorious R.B.G. wel verdiend! En alle vrouwen op de lijst van Bored Panda (sowieso een aanrader, deze website!).
En misschen ook wel mijn eigen vrouw, en zélfs mijn niet overmatig geliefde moeder, die in haar tijd ook haar mannetje stond wist, al had ik daar vroeger geen idee van. Laat staan dat ik haar verwoede pogingen om het hoofd, ondanks vele tegenslagen, boven water te houden, op waarde wist te schatten. 
Maar het woord badass bestond toen nog niet.

            Pionieren in Slotermeer (1954)                         Na de grote brand (1959